Projekty

< zpět
Rodinný dům u lesa
Projekt: 2016
Lokalita: Rosice nad Labem
Užitná plocha: 158,5 m2

Dodavatel: Viktorstav s.r.o.
Fotograf: Jiří Alexander Bednář
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa
Rodinný dům u lesa

Autorská zpráva

Investor delší dobu přemýšlel o stavbě rodinného domu „na stáří“. Objevila se možnost koupit krásný pozemek na samém okraji zástavby, v těsné blízkosti lesa. Přestože byl poměrně velký, výstavba na něm byla velmi omezena územním plánem. Po vyhodnocení rizik jsme ale investorovi koupi pozemku doporučili a začali navrhovat dům, který bude bezbariérový, prostorný, ale zároveň bude působit spíše jako chata u lesa, kam budou vnoučata ráda jezdit za babičkou a dědou.

Srdcem domu je velkorysý obytný prostor, orientovaný na sever k lesu, prosluněný jižními střešními okny přes galerii. Ta slouží jako skrytá herna dětí. Na obytný prostor navazuje zapuštěná terasa umístěná tak, aby nezakrývala výhled. Je přechodem mezi obývacím pokojema zahradou. Její výhodou, je možnost uzavření posuvnou skleněnou stěnou a tedy celoroční využití. Východní část domu slouží pro hosty a je pojednána neformálně, aby šla měnit dle potřeb. Západní část domu s šatnou, ložnicí, pracovnou a koupelnou, je obývána majiteli. Z jejich koupelny lze projít na malou, opět zapuštěnou, venkovní terásku se saunou.

Dům je vyzděný z keramických tvárnic s minerální vatou. V interiéru je vidět konstrukce krovu, z lehce vyběleného dřeva. Stropy jsou trámové, s betonovou deskou do prkenného bednění.Výrazné stropy, s nízkou světlou výškou, vytvářejí komorní prostory ložnicových křídel, které jsou protiváhou otevřeného centrálního obytného prostoru. Na fasádě domu se střídá bílá omítka a dřevěný obklad z opáleného smrku, který dodává stavbě dojem dočasnosti. Dřevěné prvky, včetně fasády, dokončovali majitelé svépomocí a mohli se tak podílet na finální podobě svého domu.

U tohoto domu jsme také pomohli navrhnout interiér, který lehce doplňuje přírodní charakter stavby a zahrnuje kusy nábytku, které si majitel přivezl z předchozího bydlení.



půdorys