Projekty

< zpět
Dům Vinaře
Projekt: 2014
Lokalita: Blatnice pod Svatým Antonínkem
Užitná plocha: 274 m2

Studie: Ing. arch. Radek Šíma
Dodavatel: PARDOSA – technik, s.r.o.
Technický dozor: Ing. Jindřich Kudr
Fotograf: Jiří Hurt
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře
Dům Vinaře

Autorská zpráva

Blatnice pod Svatým Antonínkem je kouzelná moravská vinařská obec, rozkládající se na rozsáhlé rovině přecházející do mírného svahu s vinohrady. Typický je pro ni urbanistický rozvrh zástavby - úzká a zároveň hluboká parcelace podél cest, umožňující co největšímu počtu pozemků přístup ke komunikaci. Obytná část bývá podélně orientovaná směrem do veřejného prostoru a na ní navazuje kolmá část hospodářská. Zástavba je zde převážně přízemní, omítané fasády, šikmé střechy.

Naše parcela byla zastavěna objektem, založeném na tomto hmotovém principu. Vymykala se však svojí šířkou (v obci patří k jedné z největších). Původní objekt jsme vzhledem ke špatným stavebně technickým důvodům nahradili novostavbou, která však zcela respektuje obecný princip zástavby v obci i původní hmotu domu. Novostavbu ve tvaru písmene "L" jsme umístili na severovýchodní a severozápadní hranici pozemku.

Vstup do objektu se nachází na styku obou křídel domu, na severním rohu parcely. Krytý vstup a závětří, navazuje na zádveří se šatnou. Severovýchodní křídlo, směrem do ulice, tvoří komfortní obytný prostor otevřený do krovu, který je směrem do zahrady plně prosklený.
Hlavní prostor je členěn na kuchyni, jídelnu a vlastní obytný prostor doplněný zapuštěnou podzemní vinotékou. Na obývací pokoj navazuje venkovní sezení s krytým stáním v nové stodole.

Na styku obou křídel, v návaznosti na vstupní halu, se nachází zapuštěný, krytý, venkovní prostor s vířivkou. Severozápadní křídlo obsahuje ložnicovou část - čtyři ložnice s vlastní koupelnou a technická místnost. Jednotlivé pokoje jsou přístupné z dlouhé chodby, kde jsou umístěny rozsáhlé úložné prostory.

Podkroví stavby je částečně využito. Nad vstupní částí se nachází herna (kulečník, stolní fotbal), opticky propojená s obytným prostorem a přístupná po schodišti ze vstupní haly, dále půda přístupná po žebříku z technické místnosti.

Nosná konstrukce je navržena jako klasicky zděná, křídlo prosklené směrem do zahrady je vyneseno ocelovými sloupky na půdorysu kříže. Střecha je sedlová, krytá klasickou, pálenou, červenou, střešní taškou - bobrovkou.
Fasády směrem do veřejného prostoru jsou s výjimkou hlavního vstupu v podstatě nečleněné otvory. Fasády do zahrady jsou tvořeny dvěma rozdílnými principy: obytné křídlo je plně prosklené, fasádu ložnicového křídla tvoří pravidelný rytmus vertikálních "francouzských" dveří.



půdorys

Vyšlo v médiích
ASBArchitect +EarchStavbaweb
99 domů /3

Umístění v soutěži
Česká cena za architekturu 2019 - Cena agentury ochrany přírody a krajiny




BigSEEArchitectureAward 2020 - vítěz