Projekty

< zpět
Dům nad údolím řeky Berounky
Projekt: 2014
Lokalita: Černošice
Užitná plocha: 265 m2

Fotograf: Jiří Hurt
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky
Dům nad údolím řeky Berounky

Autorská zpráva

Inspirativní pozemek vysoko nad řekou Berounkou v Černošicích. Vyvýšená poloha nad srázem orientovaným k jihu, s nádhernými výhledy na řeku a Prahu v dálce. Jedná se o krajní pozemek v jinak souvislé zástavbě rodinnými domy.

Vstup je možný buď z ulice vedené podél západní fasády, nebo souběžné ulice z východu. Dům je proto na pozemek umístěn tak, aby umožňoval průjezd a vstup z obou stran.

Zadáním bylo navrhnout rodinný dům, v duchu Bauhausu. Investor žil několik let v Tel Avivu, kde si k tomuto stylu získal vztah. Inspirací se tak stal nejen duch samotného pozemku a charakter okolní zástavby, ale také architektura 30. let a terasy zaoceánských parníků.

Vstup do domu pod přesahem patra je kontrolován rohovým oknem z kuchyně. Mezi ním a garáží je venkovní průchod na terasu. Ze zádveří se šatnou je vstup do centrální chodby, propojené přes obě patra malou galerií pod střešním světlíkem. V přízemí se nachází hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pokoj pro hosta s vlastní koupelnou. Obývací část je v rámci celého obytného prostoru o 0,5 m snžena pod podlahu přízemí, aby nabízela intimnější atmosféru a posezení na parapetech oken.
V patře jsou dva dětské pokoje se společnou hernou na galerii a oddělená rodičovská část s vlastní ložnicí, koupelnou, šatnou a pracovnou.

Každá z obytných místností má proto přímý vstup do zahrady přes terasu, nebo po venkovním ochozu, který ještě víc umocňuje soukromé pohledy do údolí. Společná část horní terasy je u venkovního schodiště ukončena vlajkovým stožárem.

Základní hmotové řešení domu vychází ze striktního oddělení vytápěných a nevytápěných místností. Vytápěná část je pak soustředěna do kompaktního tvaru patrového objektu, orientovaného obytnými místnostmi k jihu a k výhledu. Podařilo se tak, i bez kontaktního zateplení, navrhnout dům s velmi nízkou spotřebou energie na vytápění.



půdorys půdorys 2

Reference klienta

Pánové Aleš Jeřábek a Vítek Táborský z pardubické společnosti A I R ateliér nám byli doporučeni v době, kdy jsme plánovali výstavbu rodinného domu v Černošicích - městě našeho dosavadního bydliště. Černošice jsou město se silnou tradicí prvorepublikové rekreační a rezidenční výstavby s důrazem na výhledy na řeku Berounku a přilehlé vrchy Brd. Naše představa – moderní nadčasová světlá funkční vila nepodléhající krátkodobým stavebním trendům v souladu s v obci zastoupeným funkcionalistický stylem, rezonovala s estetickým zaměřením týmu z A I R ateliéru. Následující spolupráce probíhala nejprve v rovině tvorby architektonického návrhů a následně technického řešení. Architekti kladli důraz na osobní schůzky, kde opakovaně předkládali modifikované návrhy. Míra empatie a porozumění ze strany architektů byla impozantní a jejich snaha neustále předkládat další a další vylepšená řešení byla místy až vyčerpávající. Dnes však plně doceňujeme právě detaily, které vznikly právě na základě tohoto zanícení. Na spolupráci s oběma pány velmi rádi vzpomínáme nejen pro zdařilost díla samotného, nýbrž i jako na hezký úvod do nové etapy našeho bydleni. Společnosti A I R ateliér a pánům Jeřábkovi a Táborskému přejeme mnoho úspěchu a spokojených zákazníku, jako jsme my.

Rodina Tichopádova


Vyšlo v médiích
ArchiwebMůj dům