Projekty

< zpět
Dům na konci ulice
Projekt: 2013
Lokalita: Třebechovice pod Orebem
Užitná plocha: 132 m2

Dodavatel: stavba svépomocí
Fotograf: Jiří Hurt
Dům na konci ulice
Dům na konci ulice
Dům na konci ulice
Dům na konci ulice
Dům na konci ulice
Dům na konci ulice

Autorská zpráva

Pozemek na konci slepé ulice v Třebechovicích pod Orebem. Mírný jižní svah s výhledem na historické centrum obce s dominantou kostela svatého Ondřeje. Náš pozemek vznikl zahuštěním území vnitřní části obce. Návrh tedy nezbytně vychází z kontextu blízkého okolí, reaguje na základní tvar sousedního domu, aby ulice působila jednotným dojmem. Prostor před domem je rovněž pocitově k ulici přidružen, aby jí dodal nejen chybějící rozměr, ale aby ji i „zútulnil“.
Půdorysný tvar domu vychází z tvaru parcely, do které zasahuje obratiště, a snahy co nejvíce pozemku věnovat zahradě. Přízemní dům s pultovou střechou je provozně rozdělen hlavní obytnou částí do dvou zón, části rodičovské s ložnicí, šatnou a koupelnou a části dětské se dvěma pokoji, technickou místností a koupelnou.
Při výstavbě domu bylo využito zdivo ze škvárobetonových tvárnic, které se uplatnilo především v interiéru, ten je proveden bez omítek. Striktní oddělení vytápěných místností od zbytku domu, šetří provozní náklady.



půdorys

Reference klienta

Za architekty Vítkem a Alešem jsme přišli po předchozí špatné zkušenosti s projektantem a typovým projektem. Z jejich aktivního přístupu jsme byli nadšeni. Zaujal nás koncept domu, který splňoval rozvržení na samostatné části domu - oddělení dětské a rodičovské zóny. Celý půdorys pak maximálně využil přední části pozemku a dal vyniknout zahradě, kterou jsme si přáli. Návrh architektů postavit rodinný dům bez vnitřních omítek v nás vyvolal jednak obavy, ale zároveň výzvu zkusit něco jiného. Byly vyřešeny detaily rozvodů, protože v domě nebylo možné následně sekat a dělat změny. V průběhu výstavby nám byl A I R ateliér k dispozici. Oceňujeme kladný postoj k celému projektu, osobitý přístup a ochotu řešit problémy. V závěrečné fázi výstavby se nám nepostradatelným staly konzultace ohledně interiéru. I když průběh výstavby nebyl vždy bezproblémový, s výsledkem jsme nadmíru spokojeni. Dům je díky promyšlenému konceptu nejen úsporný a neotřelý, ale zároveň plně funkční. Z našeho pohledu je dům zdařilý a to i bez přehnaně vynaložených financí.

David a Šárka Lorencovi


Vyšlo v médiích
Dům a bytRodinný dom